Park van Luna

door Ron de Vries Fotografie

Fototips

Op deze pagina staan enkele leuke  voorbeelden en fototips voor het maken van een geslaagde foto in het Park van Luna.

Doorkijk tussen het riet...

 

 

Liggend op de grond achter een rietkraag en wachten tot de vogels voorbij vliegen. Scherpstellen op de vogel waardoor het Riet iets onscherp wordt en een leuk effect geeft aan de foto.

Hierboven een Knobbelzwaan, het onscherpe Riet geeft ook hier een apart sfeertje.

 

 

Artificial Fog !!

Om een mistig sfeertje te geven aan de foto hoeft het niet perse mistig te zijn.... even je warme adem op de lens blazen en dan de foto maken geeft een leuk effect.

 

Lekker tussen het riet liggen.

                                           Sluitertijd 1/200     F 13,5     11mm      ISO 200

Camera met groothoeklens op z'n rug in het riet - op timer zetten of met afstandbediening - flitser erop om het riet goed te belichten - de blauwe lucht met witte wolken maken het sfeertje compleet.

 

How low can you go !!

                                                                             Sluitertijd  1/400  F 5.6  ISO 400  100 mm

Lekker languit op de grond liggen met de camera op het gras. Handmatig scherp stellen en een scherpstelpunt in het midden kiezen, de voor en achtergrond worden dan "out of focus" en geven een apart sfeertje. Deze Madeliefjes zijn maar zo'n 5 cm. lang.

Overdag Flitsen !!

                   Sluiitertijd 1/200   F 22   Geflitst   ISO 200   105 mm

Paardebloem overdag op een bewolkte dag, dan maar even inflitsen voor toch een beetje licht in de zaadpluizen van deze Paardebloem. Door een aardig dicht diafragma is de achtergrond donkerder geworden. Geflitst vanaf de zijkant met infrarood ontspanner.

Overbelicht !!

                    Sluitertijd 1/100    F 4    100 mm macrolens  ISO 100

Boterbloemen in het veld 's avonds met tegenlicht - 2 stops overbelichten en later in de photoshop met contrast en helderheid iets gespeeld...

Achtergrond Out of Focus

                       sluitertijd 1/640    F 8    365 mm.   iso 400

Deze Orchidee mooi scherp en de achtergrond met een fijne onscherpte. Hier het bewijs dat je met een telelens (Canon 100-400 L IS)  ook mooie foto's kan maken van bloemen. Doordat de brandpuntafstand van de lens aardig lang is , moet een snelle sluitertijd de eventuele beweging stilzetten. Diafragma 8 zorgt ervoor dat de bloem scherp is en de achtergrond mooi wazig. Een kleiner diafragma b.v.16 of 22 zal de achtergrond ook scherp maken waardoor de Orchidee niet meer los komt van de achtergrond en dus onrustig op de foto staat en een groter diafragma b.v. 2.8 of 4  zal de bloemetjes niet allemaal scherp laten zien. De iso 400 was niet echt nodig, maar hij stond nog op deze stand van de avond ervoren, beginnersfoutje !! Iso 100 en F 5.6 en sluitertijd 1/320 was ook goed geweest, de lens heeft IS (Image Stabilisation) dus geen probleem.

 

Tegenlicht

                sluitertijd 1/640  F 14  100 mm.  iso 100  belichting - 2 stops

Lisdodde in de ochtendzon, de weerkaatsing van de zon in het water geeft flink wat tegenlicht. Voor dit sfeertje moet je dus 2 stops onderbelichten om dit effect te krijgen.  Het gladde water geeft een mooie weerspiegeling.

 

Sunset

   sluitertijd 1/200      F 9      200 mm      iso 200      belichting -1 stop

Als je vanaf de Oostangent richting Alkmaar rijdt dan ga je onder de grote stalen brug door. 's avonds rij je dan de zonsondergang tegemoet en als de lucht dan mooi gekleurd is dan is dat altijd wel een reden om even te stoppen en een mooi plaatje te maken.

Door het vele tegenlicht moet je de belichting wel iets corrigeren. Op deze foto is er 1 volle stop onderbelicht. De afstand van 200 mm. zorgt ervoor dat je de brug maar gedeeltelijk op de foto hebt staan en dan de brug links vanuit de hoek laten komen dan geeft dit een strakke compositie.

 

Wuivend Riet

                                           sluitertijd 0,3 sec     F 32      100 mm.      iso 100

Al de rietkragen in het park met hun mooie natuurlijke lijnen zijn een mooi item om te fotograferen. Om eens een andere creatie te maken laat ik deze foto zien. Een iets langere sluitertijd en de camera tijdens de opname vertikaal bewegen in de lengte van het riet geven dit schilderachtig effect aan de foto. Het is even uitproberen met de sluitertijd en de beweging maar uiteindelijk levert het leuke resultaten op. Ook heel leuk om te proberen in het bos met de bruine boomstammen en het groene blad.

 

Moving Forest

                                        sluitertijd 0.25 sec.   F 32     100 mm.      iso 100

De creatieve bomen die aan de kant van de Sportlaguna staan in het Park van Luna zijn ook geschikt om het effect van een langere sluitertijd en de beweging zoals hierboven bij het riet toe te passen. De foto is in de photoshop nog iets nabewerkt door de foto zwart-wit te maken en er een chroomlook aan te geven. Het metaalachtige effect maakt er een mooi schilderij van.

 

In de wolken

                                             sluitertijd 1/160  F 16  50 mm.  iso 200

De brug mooi op de foto krijgen is niet zo heel moeilijk. Lekker languit op de grond gaan liggen zodat de horizon met alle storende elementen niet te zien is en dan de beide brugleuningen gebruiken als kader zodat de lijnen in de hoeken beginnen en ver in de diepte verdwijnen. De wolken geven hier een extra sfeertje aan deze strakke compositie.

 

Flitsen met tegenlicht

                       sluitertijd 1/1000  F 32  100 mm.  iso 100 geflitst

Een leuk iets om te doen is flitsen met tegenlicht. Zoals deze brugleuning in de avondzon. De zon geeft nog flink wat licht. Bij het niet gebruiken van de flitser zou de brug veel donkerder zijn, bijna zwart. Nu zie je duidelijk de kleuren en details van de brugleuning. Met een sluitertijd van 1/1000 heb je wel een flitser nodig die je kan instellen op "high speed sync" en je op deze manier dus kan flitsen met een veel snellere sluitertijd dan de standaard flitssynchronisatietijd van 1/200. Leuk om eens op wat onderwerpen te proberen....    Flitsen tegen de zon in.

Scherpstelpunt

                              sluitertijd 1/200  F 8  100mm.  iso 100

Kijk hier eens naar !! De lens afzetten van de Auto Focus en eens handmatig scherpstellen. Als je dit doet zoals in dit voorbeeld van het veldje vol met uitgebloeid Klein Hoefblad en je stelt scherp op een zaadpluis ergens midden in het veld. Je ziet dan dat vele witte bolletjes ervoor en achter "Out of Focus" zijn wat een apart sfeertje geeft aan de foto.

Schapen in het park...

Foto van de maand

Fuur,Fuut,Fuut....

Nieuws

Boekentip van de maand !!

Nieuwe fotoserie

Zwanen

Alle foto's van Zwanen staan nu in een apart album.

Creative Outdoor Photography

Een fotografiewebsite vol met creatieve ideeën om zelf aan de slag te gaan.

 

Mijn andere website over creatieve fotografie in de natuur.  Laat je inspireren door de vele mogelijkheden om creatief foto's te maken.

Facebook

Volg ook onze fotonieuws op Facebook

Advertentie

Oops! This site has expired.

If you are the site owner, please renew your premium subscription or contact support.